woensdag 24 april 2013

Ik heb altijd een keuze!
Het maken van keuzes is een dagelijkse aangelegenheid in het leven van een mens.
Dat begint 's morgens vroeg al bij het wakker worden. Opstaan is al een keuze. Je kunt natuurlijk ook nog lekker even blijven liggen en je nog een keer omdraaien. Wassen bij de wastafel of even lekker onder de douche. Koude of warme douche? Ontbijt: ontbijtgranen, boterhammetje... sapje, thee, koffie of water... etc. etc..... Ons leven zit er vol mee en we staan er vaak niet bij stil. Toch is het goed er wel eens bij stil te staan en bewust eens uit je vertrouwde patroontje te stappen en andere dingen te kiezen. Kies eens een andere route voor je wandeling met de hond of de weg naar je werk. Héél goed voor je hersenen en een doorbreken van de dagelijkse sleur! Je zult verrast zijn over de nieuwe dingen die op je pad komen!
En dan zijn dit nog de kleine dingen des levens....

Steeds wanneer je in het leven keuzes wilt of voor je gevoel moet maken is het voor je eigen gezondheid en Wel Zijn belangrijk dat je kiest vanuit je hart. Wat geeft jouw hart je in? Kiezen kun je doen met je verstand of vanuit emotie, maar beiden zullen je kunnen misleiden in een richting die je eigenlijk, in je hart, niet wilt. Kiezen doe je vanuit je hart. Daarvoor heb je IK-kracht nodig en vaardigheid om je keuze tot uitdrukking te brengen. Wanneer je bij het maken van een keuze steeds luistert naar je allereerste ingeving, daardoor je richting laat bepalen zul je kiezen voor die mogelijkheid die voor jou het beste is.

Wij mensen hebben echter vaak last van een enorme valkuil: onze ratio, ons verstand. Die allereerste ingeving kan zo ontzettend snel zijn, zo'n korte flits, dat hij voorbij is voor jij er erg in hebt en dan reageert de ratio alweer met allerlei beredeneringen. En zelfs als we die allereerste ingeving wel bewust zijn, dan nog zijn wij geneigd door onze redenaties onze keuzes uiteindelijk te baseren op aanpassing aan anderen, bepaalde situaties, bepaalde sociaal gewenste dingen, maar vooral zijn wij geneigd ons aan te passen aan de ons vertrouwde manier van handelen en leven. Het is voor mensen best moeilijk om keuzes te baseren op mogelijke en/of gewenste veranderingen, omdat je daarmee uit een bepaalde comfortabele zone stapt en daarmee ook bepaalde risico's neemt, door het onbekende in te stappen en dat vindt men best eng. Maatschappelijk gezien worden we van kleins af aan geleerd ons 'verstand' te gebruiken, 'normaal' te doen, etc., waardoor we in wezen geconditioneerd worden om ons aan te passen aan de op dat moment geldende maatschappelijke normen en waarden. Dat deze kunnen veranderen heeft de geschiedenis ons wel geleerd, maar wanneer we in een bepaalde tijd leven lijken ze erg hardnekkig en vooral onveranderlijk. Onze ratio zal ons steeds adviseren niet teveel ons hoofd boven het maaiveld uit te steken, niet teveel te veranderen, omdat we ons daarmee kwetsbaar opstellen en risico's nemen. Buiten dat is verandering dus, zoals gezegd, best eng, omdat we niet weten wat verder nog op ons wacht wanneer we iets in ons leven anders gaan doen.


Hoe ga jij om met keuzes?

Ben je iemand die het lastig vindt om op de eigen innerlijke wijsheid te vertrouwen en steeds anderen vraagt om raad 'wat vind jij?' Altijd afgaand op iemand anders? Je levenswijze ingesteld op een bepaalde goeroe, een bepaalde filosofie of religie? Onzeker en vol twijfels aan je eigen bekwaamheid, aan je eigen vaardigheid om te beslissen? De bloesemremedie Loodkruid (Cerato - Bach) kan je helpen vertrouwen te krijgen in het nemen van je eigen beslissingen.

Of ben jij iemand die steeds maar blijft wikken en wegen, van iedere keuzemogelijkheid de plus- en minpunten blijft zien, je weet gewoonweg niet meer wat te kiezen. En als je al ergens voor kiest blijft het alternatief je door het hoofd gonzen, je kunt nooit ergens 100% voor gaan. Dan kan de bloesemremedie Hardbloem (Scleranthus - Bach) je helpen bij je besluitvaardigheid, bij het vertrouwen in de leiding van het Hogere Zelf die je ontvangt door te luisteren naar je ingevingen en intuïtie. Trouwens, tussen twee haakjes, iemand alle voor- en nadelen van keuzes kan overzien is een geboren bemiddelaar, dus daar kun je op positieve wijze gebruik van maken.

Wanneer je op zoek bent naar een levensinvulling, een roeping, een beroep, een studierichting, kan het zijn dat je door de grote hoeveelheid mogelijkheden door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn voor jouw gevoel té veel mogelijkheden en je bent niet meer in staat iets te kiezen. In dit geval kan Wilde Haver of Ruwe Dravik (Wild Oat - Bach) je helpen jouw mogelijkheden te herkennen en ontwikkelen. Deze bloesemremedie helpt je kiezen.

Ben je iemand die vasthoudt aan oude vertrouwde denkwijzen en -patronen? Wil je dit loslaten, dan kan de bloesemremedie van het Vingerhoedskruid (Foxglove - BRN) je helpen. Ze kan je helpen je keuzes te maken vanuit het hart in plaats van vanuit het verstand.

De remedie Het Spirituele Pad (BRN), is een combinatie van drie bloesemremedies (Komkommerkruid, Slaapmutsje en Trompetklimmer) en kan je helpen wanneer je focus in het maken van keuzes te veel gericht is geweest op materiële zaken. Ze helpt je kiezen voor spiritualiteit in het leven. Ze helpt je inzien dat materiële zaken en spirituële zaken niet zonder elkaar kunnen, het één kan niet bestaan zonder het ander.

En natuurlijk is het ook nog zaak om wanneer je eenmaal een keuze gemaakt hebt, je je niet meer om laat praten door anderen, en om vol te houden. Een bloesem als Walnoot (Walnut - Bach) kan je daarbij helpen.


En bedenk: geen keuze maken is ook een keuze!


Je hebt altijd een keus in het leven, hoe moeilijk dat soms ook te bevatten is. Je kunt je slachtoffer van anderen of situaties zijn of voelen, maar dan nog is het jouw keuze om met die ander contact te houden of niet en om in de situatie te blijven of niet, al lijkt het soms nog zo ondoenlijk om verandering aan te brengen. Dat jij de oplossing voor jouw probleem (nog) niet ziet, wilt niet zeggen dat het probleem onoplosbaar is! Het is aan jou de keus hoe jij met de betreffende persoon of situatie omgaat!


Ik heb altijd een keuze! is een mooie affirmatie om stil te staan bij de gedachte en je te helpen een slachtoffergevoel te lijf te gaan, ze helpt je los te laten en mogelijkheden te overzien!
Afbeelding van de affirmatie komt van Facebook: Daily Affirmations


Lezen over affirmaties?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten