vrijdag 26 april 2013

PinksterbloemAl wandelend, in heerlijk lenteweer, met ons hondje door de groengebieden en -stroken in ons dorp Beuningen (bij Nijmegen) kom je toch mooie dingen tegen. De Pinksterbloem is er daar één van. Prachtig staat ze daar in groepjes bij elkaar tussen het pad en de sloot. Lekker met de voeten in de vochtige grond. Het frivole van de bloemtoppen, die op een lange nek boven de rest van de planten in de berm hun lila schoonheid tentoon spreiden, maakt dat je er vrolijk van wordt.


De bloemen hebben een verfijnde feeërieke uitstraling, waardoor ik me best voor kan stellen dat men, (vroeger) kon en (nog) kan denken dat het plukken van deze bloemen ongeluk brengt door het verstoren van het feeënrijk. In de bloesemtherapie weten we dat dit in wezen ook klopt, maar niet alleen voor deze ene plantsoort. Planten hebben net als wij een beschermengel, alleen noemen we die bij planten 'Deva'. Wanneer we zomaar planten gaan plukken zonder met de plant en haar Deva rekening te houden, kunnen we deze inderdaad verstoren in hun 'werk'. De planten staan namelijk niet zomaar op de plek waar ze groeien. Ze groeien daar om hun energie daar te brengen waar ze nodig zijn. Niet dat het plukken dan ongeluk zou brengen, maar verstoring brengen kan het wel en die verstoring zou op die plaats natuurlijk wel door kunnen werken, in die zin dat de energie die nodig is ontbreekt. Het zomaar maaien en plukken van planten kan dus zeer verstorend werken op de ecologie (samenwerking in de natuur, zowel op fysiek als spiritueel niveau) en daarmee van mens en dier. Helaas zijn veel mensen hier niet (altijd) bewust van. Planten (en ook edelstenen en mineralen) zijn de (energetische) helpers van Moeder Aarde.

Vorig jaar zag ik de Pinksterbloem voor het eerst in onze tuin en ook dit jaar zie ik de eerste (nog) kleine exemplaren de kop opsteken. Het plantje groeit op humusrijke zandgronden, maar ook op kleigrond, als het maar lekker vochtig is en vooral niet te zwaar bemest. Bovendien zie je haar vaak in een omgeving waar je ook Elzen en Wijfjesvarens kunt vinden, zoals in onze tuin. Hoewel ik nog wat twijfel of in onze tuin Wijfjesvarens en/of Mannetjesvarens groeien. Ik ga ze dit jaar maar eens goed bestuderen. Van de Elzen echter ben ik wel héél zeker, er staan er meerdere zelfs. Graslanden zijn ook favoriet, dus niet of vooral minder maaien en bemesten is raadzaam om plantjes als deze de kans te geven in je (natuurlijke) tuin.
Zwarte Els.Wijfjesvaren.Behalve veel voorkomende 'groene' buren is er nog meer samenwerking in de natuur. Zo is het plantje een favoriete bezoekplek voor het Oranjetipje, een vlinder, en biedt het plantje huisvesting aan de Schuimcicade die dan ook het schuim veroorzaakt dat je vaak op dit plantje kunt vinden. De Pinksterbloem wordt dan ook wel Schuimkruid genoemd.Oranjetipje op Pinksterbloem.


Schuimcicade.Pinksterbloemen worden 15 tot 50 cm hoog. Opvallend is dat dit plantje twee vormen blad heeft: een bladrozet waaruit de bloemstengel omhoog groeit en aan die bloemstengel zitten fijnere gevederde blaadjes.Levensenergie.


Vanuit mijn ervaring de laatste 2 jaar als Bach bloesemtherapeut en nu bezig met een ruimere en meer diepgaande opleiding tot bloesemtherapeut bij Bram Zaalberg bij de Bloesem Remedies Nederland, ben ik me steeds meer bewust van de energie van de bloemen en planten. Een herontdekking...

Als klein kind kon ik me helemaal verliezen in de schoonheid van de kleuren, niet alleen die die je met het fysieke oog waarneemt, maar ook de heldere intense kleuren van hun aura, de straling om de planten heen. Ik zag het met mijn innerlijk oog. Geconditioneerd als zoveel andere mensen in onze mensenmaatschappij, leerde ik dat ik met mijn fysieke ogen moest kijken, want dat was de waarheid. De rest was fantasie en dromerij. Uiteindelijk zag ik het allemaal niet meer en keek ik alleen nog maar met mijn fysieke ogen.

De laatste jaren, sinds ik me verder ben gaan verdiepen in de spiritualiteit (tja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan...), komt het allemaal weer stapje voor stapje terug. Dus ik heb deze wandeling weer genoten van al die tot groei en bloei komende natuur. Wanneer ik een plant zie die na een lange koude winter weer boven de grond komt, dan kan ik, wanneer ik daartoe in de juiste staat van Bewust Zijn verkeer, haar levensenergie voelen en zien, levensenergie die ver reikt, net zover als zij uiteindelijk groot zal worden. Het potentieel is voel- en zichtbaar.

Voelen kan ik die levensenergie, en dat is voor iedereen verschillend hoor, door met mijn handpalmen boven en rond de plant te voelen. Ik voel dan een soort tegendruk, net als je twee magneten met dezelfde polen naar elkaar toe probeert te bewegen, en een tinteling in mijn hand. Ga ik dan van dicht bij de plant naar steeds iets verder weg, dan neemt die druk af tot hij uiteindelijk verdwijnt. Ga ik dan weer van daaruit weer iets dichter naar de plant toe, dan voel ik een soort buitenrand, tot waar de energie gaat, een bijna vaste vorm voor mijn gevoel. Nu zal het best uitmaken of je zelf een ruime aura hebt of wat minder ruim, want dan zul je ook eerder de energie van de plant voelen. Soms voel ik bij een plant in plaats van een tegendruk een magnetische aantrekkingskracht, en ik weet dan ook dat dit te maken heeft met mijn eigen persoonlijke gesteldheid op dat moment.

Behalve het voelen van levensenergie kan ik deze energie ook zien. Voor mij, ook dit is voor iedereen verschillend, is dit te vergelijken met een vorm om de plant heen die eruit ziet als trillende lucht, zoals de lucht boven een heet wegdek kan trillen, een wat zachtere uitstraling maar vergelijkbaar ook met de uitstraling van het vlammetje van een kaars. Dit schijnsel is vaak 'alleen maar' doorzichtig, kleurloos, maar als ik wat langer 'kijk' zie ik kleuren verschijnen en dit kunnen de mooiste heldere kleuren zijn die je je maar kunt bedenken, helderder dan je ooit met je fysieke ogen kunt zien. Daarbij vergeleken zijn onze dagelijkse kleuren maar flets, bleekjes.

Om nu weer terug te komen bij de Pinksterbloemen die ik onderweg tegenkwam, zag ik kleuren als zacht rood, groen, paars en lila / wit. Zó opvallend mooi hoe die kleuren straalden... Uiteraard kon ik niet anders dan even stilstaan bij deze plant, en dat wil ik in dit blogbericht dan ook even samen doen.
Boodschap van de Pinksterbloem.


Wat me het eerst opvalt als ik naar de Pinksterbloem kijk, zijn de 4 bloemblaadjes. De 4 is het getal van de stabiliteit, van de fundering, de basis, de stuitchakra (de kleur rood in mijn waarneming). En dat terwijl de kleur van de bloemetjes, lila, wijst op een verbinding met de spirituele wereld, transformatie, groei, ontwikkeling.

De bloemen staan in een groepje hoog op een steel (die lange nek), reikend naar de kosmos. De planten steken ook groepsgewijs groeiend duidelijk boven de rest in de berm tussen pad en sloot uit. De wortels in vochtige grond, grond doordrenkt met water. Water als voertuig van leven.

Het gevoel dat ik hierbij krijg is dat om vanuit een goede aarding als basis (de kleur rood die ik zag, het wortelstelsel maar ook de bladrozet waaruit de bloem groeit), je te kunnen en durven spiritueel ontwikkelen. Daarin hebben veel mensen, die zich daarmee bezig houden, vaak het gevoel alleen te staan, niet begrepen te worden. Een gevoel dat ik zelf heel goed herken en ook van anderen veel gehoord heb, een gevoel met iets bezig te zijn dat ontzettend mooi en verrijkend is, maar wat weerstand oproept uit de omgeving, uit de samenleving (denk aan alle regelgeving rondom de natuurlijke geneeswijzen en -middelen, die voor mij persoonlijk niet anders voelen dan een hedendaagse heksenjacht). De Pinksterbloem geeft me de boodschap niet alleen te staan, een gevoel van verbinding (het groene hart van de bloem als symbool van de hartsverbinding), verbinding met andere mensen, verbinding met de natuur en de spirituele wereld, me sterk te kunnen voelen om m'n kop boven het maaiveld uit te steken, om nieuwe inzichten tot bloei te laten komen (lente). Zelfs al zou het koppie, het bloemhoofdje, afgemaaid worden, dan nog zou verbreiding mogelijk zijn, omdat de plant zich niet alleen voortplant middels de bloemen, maar ook via de onderste blaadjes van de bladrozet aan de voet van de plant. Deze vormen al worteltjes als ze nog aan de plant vastzitten en vallen uiteindelijk af waar ze in de vochtige grond kunnen uitgroeien tot een nieuwe plant. Een mooie symboliek voor de energie van deze plant!

Ook komt bij mij weer de gedachte boven dat we in wezen niet eens de bloesemremedie nodig hebben om onze energie te versterken met die van de bloesem, de afbeelding (zelfs de visualisatie) is genoeg! Wel gelet op de manier waarop de bloem tot zijn recht kan komen op de foto, niet iedere foto weet de energie goed te 'vangen'... Alles hier op Aarde is 'slechts' de manifestatie van de gedachte, dus waarom niet met die gedachte aan de slag? Gedachten zijn energiedragers. Van nature zijn wij geneigd in onze gedachten bloemen op hun mooist en krachtigst uit te laten komen. Foto's kunnen ons her-inneren aan deze kracht, pracht en praal. Ons paradijs bestaat in ons hoofd, en daarmee ook de helende eigenschappen van alle edelstenen, mineralen, planten en bomen! En nergens is het mooier en krachtiger dan daar! In onze gedachten, in onze 'droomwereld'!

Ondanks de naam 'Pinksterbloem', bloeit deze plant vaak al ver vóór Pinksteren. Daar komt de naam dan ook niet vandaan naar het schijnt. Ergens heb ik ooit gelezen dat het te maken heeft met het in de wei laten van de koeien, waaronder natuurlijk de pinken, de éénjarige koeien. Dat zou pas mogen nadat de Pink-sterbloem in bloei staat. Of dit klopt weet ik helaas niet. Jammer dat dit soort gebruiken in vergetelheid raken en mensen steeds verder van de natuur (en de spiritualiteit) zijn komen te staan. De Pinksterbloem herinnert mij er weer aan dat deze gebruiken, deze leefwijze dicht bij de natuur, in ere hersteld moet worden voor het behoud van de mens als soort. De Pinksterbloem herinnert mij eraan dat ikzelf mijn contact met de natuur en de spiritualiteit moet herstellen en verdiepen... Een nieuwe lente, een nieuw begin, een nieuwe start... Vandaar ook het ontstaan van dit blog, dat er vooral op gericht is dat contact te herstellen, voor mezelf, maar tevens ook voor de geïnteresseerde lezer.

Bij de naam 'Pinksterbloem' moet ik ook meteen denken aan 'Pinksterblom', maar dat heeft helemaal niets met deze bloem te maken. Dat is de benaming die hoort bij de maagdelijke schone dame die met Pinksteren gekozen werd (en misschien nog wordt?) om de Pinksterfeesten op te sieren als symbool van de aanvang van de lente en de vruchtbaarheid. Hoewel de Pinksterbloem bij het Keltische voorjaarsfeest Beltane symbolisch ook gebruikt wordt als symbool voor liefde en vruchtbaarheid.
'Pinksterblom' is ook de benaming die men onder andere in Friesland en Groningen geeft aan het Fluitekruid, dat met Pinksteren bloeit. Helemaal niets te maken dus met 'onze' Pinksterbloem.
De naam 'Pinksterblom' is voor mij persoonlijk voornamelijk verbonden met de naam 'Erik Pinksterblom', de hoofdpersoon uit het boek 'Erik of het Klein Insectenboek' van Frederik van Eeden, de schrijver ook van het gedicht 'De Waterlelie' waarnaar mijn praktijk vernoemd is. In dat boek komt ook de liefde voor (het kleine, de insecten) in de natuur naar voren, het samen leven met de natuur, in heel letterlijke zin zelfs. Een thema dat dus prima aansluit bij de boodschap die de Pinksterbloem mij nu meegeeft.

De benaming 'Pinksterbloem' is interessant om Numerologisch eens te bekijken welke algemene energetische boodschap deze plant ons hier in Nederland biedt.

Alle letters leveren ons een (roep)naamgetal op: PINKSTERBLOEM / 7952125923654 / 60 / 6
De medeklinkers leveren ons het persoonlijkheidsgetal op: PNKSTRBLM / 752129234 / 35 / 8
De klinkers leveren ons het harts- of zielsgetal op: IEOE / 9565 / 25 / 7

In het boek 'Je bent zoals je heet' van Jean Simpson lezen we dan het volgende:
Je helpt anderen met plezier, maar hebt ook tijd nodig voor je eigen interesses. Ook al ben je een kuddedier, je moet altijd even wennen aan mensen die te hard van stapel lopen. Je moet ze goed kennen voordat je persoonlijke gegevens gaat spuien.
Je maakt de indruk erg sterk te zijn en alles aan te kunnen wat het leven biedt. Je kunt problemen goed analyseren en met een bruikbare oplossing voor de dag komen. Mensen die je emotioneel stabiel vinden, zouden ervan opkijken als ze wisten dat je je soms slecht begrepen voelt.
Je geeft weldoordacht advies, maar vraagt dat zelf nooit. In je pogingen anderen te helpen, moedig je hen op meesterlijke wijze aan te praten, maar je geeft niet zomaar je eigen diepe gedachten prijs. Wordt je onder druk gezet dan kun je je normale zelfbeheersing wel eens verliezen en hoog opspelen over de inbreuk op je privacy.
Je neemt je verantwoordelijkheden serieus en helpt anderen, vooral wanneer duidelijk blijkt dat ze voordeel van je hulp hebben.

Voel je je aangetrokken tot de Pinksterbloem, dan kan het goed zijn dat je je op dat moment herkent in dit verhaal. Ik weet dat dit voor mij gisteren zeker gold.
Dit hele verhaal hierboven geeft al een basis voor de energie die deze Pinksterbloem zou hebben wanneer je er een bloesemremedie van zou maken. Wellicht dat dit voor mij ook een aanzet daartoe kan zijn.

Interessant om eens te bekijken wat de 'geboortenaam' van de Pinksterbloem ons vertelt, de botanische naam: Cardamine pratensis, welke ons de basiskwaliteiten en eigenschappen uit de doeken doet, die overal ter wereld dezelfde zijn.

Alle letters leveren ons een (geboorte)naamgetal op:
CARDAMINE PRATENSIS / 319414955 791255191 / 81 / 9
De medeklinkers leveren ons het persoonlijkheidsgetal op: CRDMN PRTNSS / 39445 792511 / 50 / 5
De klinkers leveren ons het harts- of zielsgetal op: AAIE AEI / 1195 159 / 31 / 4

In het boek 'Je bent zoals je heet' van Jean Simpson lezen we nu dan het volgende:
Al lijk je de bon vivant, in feite ben je aardig conservatief en vastgeroest. Eerlijkheid is je devies en je wordt gerespecteerd om je principes.
Je kunt zaken goed overdenken en dan naar voren komen met praktische oplossingen voor problemen. Je maakt zorgvuldig plannen en werkt hard tot je tastbare resultaten behaalt. Anderen bewonderen je omdat je zoveel verschillende situaties aankunt.
Je bent weliswaar vrijgevig, maar je vindt verstandig kopen en financiële zekerheid erg belangrijk. Je houdt niet van verspilling en doet je best om zo veel mogelijk voor je geld te krijgen. Je hebt een wat dure smaak en beseft dat alles zijn prijs heeft; wil je iets wat bijdraagt aan het comfort en de schoonheid van je omgeving, dan ben je bereid daarvoor te betalen.
Je bent altijd daar waar wat te doen is en lijkt heel veel sociale contacten te hebben. Je houdt van een goed leven, geniet van reizen en ontwikkelt je interesse voor de schone kunsten.
Diep van binnen verlang je naar betekenisvolle relaties. Hoewel je grote genegenheid voelt, kun je die vaak niet tonen. Je zou echter niets ter wereld nalaten, met uitzondering van iets oneerlijks, om je dierbaren te helpen.

Nou, die staat! Mooi, hoe de Numerologie ons een handje kan helpen de energie van dingen te begrijpen, inzichtelijk te maken.

Cardamine pratensis betekent letterlijk 'hart' 'in het veld'. Het hart in de benaming komt van het Griekse cardia, dat wijst op de werking die deze plant op het hart heeft volgens de plantengeneeskunde.
De Engelse benaming van 'onze' Pinksterbloem is Cuckoo Flower, verwijzend naar de koekoek die men in deze tijd van het jaar voor het eerst kan horen.
Gebruik.


De Pinksterbloem is familie van de Waterkers en wordt ook wel Veldkers genoemd. Ook haar geneeskrachtige werking is nagenoeg gelijk aan die van de Waterkers.
De Pinksterbloem heeft een hoog gehalte aan vitamine C, werkt bloedzuiverend en urine drijvend / vocht afdrijvend, heeft een reinigende werking op maag, darmen, lever en nieren, een stimulerende werking op de algehele stofwisseling en is ideaal als voorjaarskuurtje om voorjaarsmoeheid te bestrijden. De jonge bladeren en bloemen kunnen daartoe gebruikt worden in een rauwkostsalade of in de soep, net als Waterkers.


Andere toepassingen:

Pinksterbloemsap: Bij stoornissen aan spijsvertering en urinewegen.
Per 50 gram verse gesneden plant uit en drink het sap (eventueel verdund met evenveel water) verspreid over de dag op.

Pinksterbloemthee: Bloedzuiverend.
Laat 20 gram gesneden bloeiende plant 5 minuten koken in een halve liter water en daarna 10 minuten trekken. Drink elke dag 2 tot 4 kopjes.

Pinksterbloemwijn: Versterkend.
Laat 50 gram gesneden bloeiende plant 2 weken trekken op 0,7 liter rode wijn. Drink, na filteren, elke dag een likeurglaasje.


Mellie Uyldert noemt de volgende toepassingen:

Pinksterbloemsap: (15-30 gram in water) werkt (slijm) oplossend en reinigend en wordt gegeven bij het vasthouden van vocht, scorbuut (scheurbuik, langdurig vitamine C tekort) en chronische huiduitslag.

Pinksterbloemthee: (15 gram per 1/2 liter water) werkt gunstig bij zenuwkrampen (Chorea van Sydenham (vroeger St. Vitusdans genoemd, neurologische aandoening (na een streptokokkeninfectie van het serotype Lancefield groep A), hysterie, epilepsie) en scorbuut. Drink 1 tot 2 koppen thee per dag.


Magisch gezien is de Pinksterbloem in te zetten bij liefde- en vruchtbaarheidsrituelen.
Ze verdient dan ook een plaatsje in de krans die je maakt voor Beltane. Beltane is een Keltisch vruchtbaarheidsfeest op 30 april, aan de vooravond van 1 mei, ter ere van Belanos, de god van leven en dood. Beltane staat in het teken van bloei en bevruchting, voor licht en leven.


Astrologisch:
De Pinksterbloem bezit de vrouwelijke polariteit en correspondeert met de Maan, Venus en het element water.
Smakelijke recepten.Pinksterbloem-Vogelmuur pesto:

* ongeveer 500 gram Vogelmuur
* flinke hand Pinksterbloem bloemen en blaadjes
* 2 tenen knoflook
* biologische olijfolie
* cottage cheese (Parmazaan of geitenkaas-cottage cheese is veel magerder)
* peper en zout
* pijnboompitten

Was de Vogelmuur en Pinksterbloemen goed en pureer ze met wat olijfolie.
Voeg de knoflook en pijnboompitten toe en pureer nogmaals tot het een mooie brij is.
Voeg eventueel nog wat olie toe naar smaak, en roer 2 flinke eetlepels cottage cheese er doorheen.
Breng het op smaak met zout en peper.

De Vogelmuur en de Pinksterbloem zijn beide uitstekende voorjaarsreinigende planten en smaken heerlijk!
Let op: zorg dat je genoeg Pinksterbloemen laat staan, omdat deze plant er veel honing geeft en dus erg belangrijk is voor bijen en hommels.

Eet smakelijk!


Bronnen:
Boeken:
'Je bent zoals je heet' van Jean Simpson, Praktische Numerologie over de verborgen betekenis van je naam

'De Taal der Kruiden' van Mellie Uyldert
Internet:

Botanische tekening Zwarte Els: http://wilde-planten.nl/zwarte%20els.htm
Afbeelding Oranjetipje: http://waarneming.nl/soort/info/716
Informatie Pinksterbloem: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pinksterbloem
Informatie Pinksterbloem en botanische tekening: http://wilde-planten.nl/pinksterbloem.htm
Recept pesto:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten