dinsdag 29 juli 2014

Hans Stolp - Eerlijk kijken naar jezelf

Een boekje, zo'n 130 bladzijden, zo'n 12 x 17,5 cm groot, dat al jaren in mijn boekenkast staat en ja, er nog steeds regelmatig uitkomt. Een boekje om zo af en toe toch eens naar terug te grijpen, nadat je het die eerste keer gelezen hebt. De eerste druk verscheen in 2004 en ik heb de derde druk uit 2006, maar het is nog altijd actueel!

Eerlijk kijken naar jezelf... Wat maakt nu dat je een boekje met zo'n titel koopt? Wat maakt nou dat je nieuwsgierig wordt naar de inhoud?
Ik besef terdege dat het erg lastig is om eerlijk naar jezelf te kijken. Vaak wordt zo'n thema omgeven door een sluier van gevoelens van verzet die te maken hebben met ervaringen uit het verleden, waaruit allerlei overtuigingen voortkomen die ons weerhouden om eerlijk naar onszelf te kijken, om open te staan voor nieuwe invalshoeken om dingen te bekijken.
Dat anderen spiegels voor ons zijn, is soms maar moeilijk te accepteren. Dat dingen die je in een ander ziet, niets anders zijn dan spiegels die je eigen ervaringen en je eigen overtuigingen weerspiegelen... tja, wat moet je daarvan denken als je die ander totaal los ziet van jezelf?
Hans Stolp legt in zijn boek op een zeer toegankelijke manier uit...


Samenvatting:

Als je ook maar een klein beetje wijzer wilt worden en wat meer inzicht wilt krijgen, dan zul je allereerst moeten leren om eerlijk naar jezelf te kijken. Want de échte (levens)wijsheid ontstaat daar, waar mensen de moed hebben om kritisch naar zichzelf te kijken. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Van oudsher worden er eenvoudige maar doeltreffende oefeningen doorgegeven om jezelf te leren kennen, en om je ego en je zintuigen als het ware opnieuw te voeden. Bij dergelijke oefeningen leer je bovendien ook nog eens je eigen karma op het spoor te komen, en zodoende inzicht te krijgen in de diepere achtergronden van je leven. Ook leer je eerlijk waar te nemen wanneer je eigen onvolkomenheden op een ander projecteert en leer je die projecties terug te nemen. Een belangrijke les, want hoeveel relaties gaan nu juist door dergelijke projecties kapot!
Eerlijk kijken naar jezelf: het maakt ons bewust wie wij eigenlijk zijn, uit welke werelden wij afkomstig zijn en wat wij komen doen op aarde. Daarnaast krijgen wij zicht op ons eigen geweten en leren wij hoe wij ons geweten sterker kunnen maken. En wanneer je dit alles ook nog eens doet met humor en liefde, dan worden de oefeningen die je leren eerlijk naar jezelf te kijken een vrolijk spel - maar wel een spel dat de allerdiepste en allerheiligste kracht in onszelf aan het licht brengt: de Geest.
Eerlijk kijken naar jezelf: het brengt zoveel innerlijke winst, dat het de moeite meer dan waard is om je daaraan te wijden! 

Hans Stolp is pastor, auteur en veel gevraagd spreker.
Hij publiceerde bij Ankh-Hermes o.a. 'Omgaan met gestorvenen', 'Leven met Engelen' en de reeks 'Esoterisch bijbellezen'.

Ondanks dat Hans Stolp pastor is, zijn zijn boeken ook enorm toegankelijk voor mensen die zich niet speciaal met het christelijk geloof bezig houden. Zijn schrijven is van een universeel gehalte dat voor velen die in esoterie en spiritualiteit in het algemeen geïnteresseerd zijn, boeiend is om te lezen.

Als je de inhoudsopgave ziet - vooral die eerste vind ik al zeer interessant - wordt je wellicht nog nieuwsgieriger:

1. Eerlijk kijken naar jezelf: hoe doe je dat?
2. Je karma op het spoor komen.
3. Kijken naar anderen: hoe doe je dat?
4. Kijken in de spiegel die een ander je voorhoudt, ofwel: leren omgaan met projecties.
5. Het juiste midden.
6. Uit drie werelden afkomstig, of: wie wij eigenlijk zijn en wat wij komen doen op aarde.
7. De kracht en de onmacht van ons geweten.
8. Eerlijk kijken naar jezelf: doe het met liefde én humor.
9. Eerlijk kijken naar verborgen pijn: de geboorte van de Geest.


Mocht je nieuwsgierig geworden zijn en benieuwd wat dit boek toe te voegen heeft aan jouw leven...
Het boek is verkrijgbaar als gewoon boek, als e-book en als luisterboek. Je kunt het bestellen door op onderstaande link te klikken:Geen opmerkingen:

Een reactie posten