vrijdag 11 juli 2014

Volle maan, Plantmaan


Morgen, 12 juli, is het weer helemaal volle maan. 13:24:54 uur. De dag voor, de dag zelf en de dag erna vallen in de periode van de volle maan. We zitten er nu dus midden in. Door de hoosbui van gisteravond heb ik helaas geen foto kunnen nemen van deze maan, maar hierboven zie je volle 23 juli-maan van vorig jaar, toen wij in Engeland bij de Barge Inn in Pewsey verbleven.

Denken jullie aan het reinigen en opladen van jullie edelstenen? Ze willen natuurlijk graag verzorgd worden. Jij stapt toch ook op tijd onder de douche om alle vuiligheid, letterlijk en qua negatieve energie, van je af te spoelen. Wie is er nog nooit onder de douche gestapt om bijvoorbeeld de vermoeidheid van zich af te spoelen? Lekker opfrissen? Gun dat ook je edelstenen, althans degenen die dat lekker vinden. Met die hoosbui van gisterenavond zijn ze hier ook lekker opgefrisd. Eigenlijk ideaal, met puur natuur water gereinigd... Er zijn ook edelstenen die liever een dagje in de aarde begraven worden. Meer kun je hier lezen over het reinigen en opladen van stenen...

http://www.edelstenenenmineralen.nl/edelstenen_reinigen_en_opladen.html


De volle maan van 12 juli wordt ook wel 'Plantmaan' genoemd en is al sinds de Kelten verbonden met de Eik. Een enorm krachtige boom, die als hij mooi uit heeft mogen groeien, sterk tot de verbeelding kan spreken met zijn prachtige grillige takkenstructuur die in de winterdag zo mooi uitkomt. Hij heeft wel iets sprookjesachtigs, vind ik. Ik kan er allerlei natuurwezens in rond zien dartelen. Zeker als de boom een beetje met mos of klimop of andere klimmers bedekt is in een bos, eventueel nog met varens en dergelijke.
De Wistman's Wood, Dartmoor, Devon, Engeland is zo'n mooi voorbeeld van een eikensprookjesbos...Wistman's Wood, foto genomen door Howard Perks


De essentie van deze Plantmaan: De dingen zijn zoals ze zijn. Veranderingen zullen eerder geleidelijk gaan dan abrupt. Die Eik is ook niet in één dag gegroeid en krachtig geworden, laat staan dat die mooie takkenstructuur zich in korte tijd heeft gevormd. Staat de Eik niet bekend om zijn indrukwekkende ouderdom die hij kan bereiken? De naam 'Eik' is een oud Germaanse naam en betekent zelfs 'boom'. De 'stamhouder' onder de bomen dus. Het Griekse woord voor 'Eik' is 'dru', wat wel heel sterk doet denken aan de druïde, de Keltische priesters, die ook wel Eikmensen genoemd werden. De Eik staat symbool voor wilskracht.

De volle maan, de Plantmaan, heeft te maken met Midzomer, de groeikracht die tot een hoogtepunt is gekomen, definitieve bestemming en daardoor ook tegelijkertijd het keerpunt betekent, waarna de natuur weer afbouwt richting herfst en winter. Planten die vóór deze volle maan tot bloei zijn gekomen hebben dan ook een heel andere energie dan planten die na deze volle maan nog tot bloei komen.
De volle maan, in zijn algemeenheid, is in het bewustwordingsproces een moment van tot wasdom komen van inzichten die al langer borrelden, maar tegelijkertijd het begin van het loslaten van dat waar we niets meer aan hebben.
We kunnen in deze tijd heel heldere dromen hebben, die te maken hebben met dat tot wasdom komen van inzichten, maar ook verwarrende beelden kunnen de kop opsteken, omdat we nog niet alles begrijpen wat op ons dromenpad komt.
Genezingsprocessen verlopen nu even traag. Je kunt het vergelijken met een berg waar je tegenop klimt. Het kost heel wat moeite om de top te bereiken. Naar boven toe wordt het steeds zwaarder en moeilijker om nog de ene stap voor de andere te zetten. Maar uiteindelijk, als je doorzet en dat topje weet te bereiken... Tjee.... wat een uitzicht! Wat een overzicht!


De Eik kennen we ook wel uit de Bach bloesemtherapie. Dr. Edward Bach schreef over de Eik:
Deze bloesem is bedoeld voor mensen die een voortdurend gevecht leveren voor hun dagelijks bestaan, of om gezond te worden. Hoewel hun toestand schijnbaar hopeloos lijkt, zullen zij toch alles proberen en doorvechten. Als zij ziek zijn, accepteren zij niet van zichzelf dat zij hun plichten verzaken of anderen niet kunnen helpen. Het zijn flinke mensen die, hoewel zij met grote problemen kampen, nooit de hoop verliezen of opgeven. (Dit in tegenstelling tot het Gorse-type dat de hoop wel verliest.)

Hierin herkennen we die moeizame stappen die gedaan worden, het gevecht dat geleverd wordt. Maar vooruit willen, doorzetten, zelfs als het eigenlijk helemaal niet meer kan. De energie van de Eik ondersteunt je daarin.
Ook in de Spagyriek wordt de 'Quercus' (de Latijnse naam van de Eik) toegepast.

Doorzettingsvermogen en wilskracht dus... dat wens ik je van harte toe!
En als het vanavond niet weer zo'n hoosbui geeft, maak dan eens een heerlijke vollemaanwandeling om zelf op te laden!


Warme hartegroet, Angelique
En jawel hoor, toch nog een mooie foto kunnen maken van de volle maan van 12 juli...
Op de voorgrond zie je takken van een appelboom.


Bronnen:
Winfried Povel 'Het grote Bachbloesem naslagwerk'
www.circewicca.nl
www.earthvibe.nl
www.stemderbomen.nl
onderste foto van een eik: wikipedia


Geen opmerkingen:

Een reactie posten