zondag 24 augustus 2014

Aromatherapie: Sinaasappel


Al ben ik geen liefhebber van het eten van Sinaasappelen, wel een liefhebber van het sap, vooral vers geperst natuurlijk, de geur van Sinaasappelen heeft voor mij altijd iets verwarmends en kalmerends. Ze geven me een gevoel van donkere winteravonden, kaarsjes aan, en deze op tafel... Sinaasappelen met Kruidnagels. Ooit zelf wel eens geprobeerd? Leuk idee om zelf te maken...


Een fijne combinatie ook in de keuken: Sinaasappel en Kruidnagel. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een heerlijk vers gemaakte saus van Sinaasappelsap met Kruidnagel en Kaneel. Heerlijk bij Rode Bieten bijvoorbeeld.

Maar dan die geur van Sinaasappelen, het aroma van Sinaasappelen, aromatherapie... Sinaasappel etherische olie...

Er zijn meerdere merken etherische oliën op de markt. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met de merken Chi, Volatile en Aromed, vandaar dat deze hier besproken worden. Wil niet zeggen dat andere merken niet goed zijn, maar bij sommige producenten is de concentratie van de etherische olie in een flesje beduidend lager en zijn de etherische oliën die vermeld worden op het etiket vermengd met een basisolie. Houd dit in de gaten bij het kopen, vooral als je je inkopen doet bij woonwinkels en tuincentra en dergelijke. De prijs is dan vaak lager, maar voor dezelfde werkzaamheid middels een aromalampje heb je dan meer etherische olie nodig. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar volledig natuurlijke en/of biologische/ecologische oliën.

Hieronder vind je de verschillende beschrijvingen door enkele producenten, maar natuurlijk is de werkzaamheid en de toepassing van Sinaasappel etherische olie van het ene merk niet anders dan van het andere merk. 
Energetisch gezien kunnen er wel kleine verschillen zijn. Ben je niet weg van geur en/of werking van het ene merk, kies een volgende keer dan een ander merk, wellicht dat dat dan beter bij je aansluit. 
Bij alle recepten dient in acht genomen te worden of de oliën zoals beschreven pure oliën zijn, of zoals hierboven vermeld, aangelengd met een basisolie. Wil je veilig gaan zitten, gebruik dan de olie waar in het desbetreffende recept sprake van is.
Chi, Sinaasappel essentiële olie, EKO

Korte beschrijving:
Zoet, levendig. Luchtzuiverend, kalmerend, huidherstellend.

Uitgebreide product informatie:
Sinaasappel is een van de zonnekoningen. Wat een heerlijke zoete en frisse geur. Sinaasappel brengt zon in je huis! De olie heeft een grote waarde bij psychische en lichamelijke klachten. Sinaasappel werkt opmonterend en ontspannend en het is ook een effectieve luchtzuiveraar.
Op het lichaam kan sinaasappel mee helpen de lymfestroom te stimuleren en zo ontstoppend te werken. Daarom zou sinaasappel bij cellulitis een goede functie hebben. Sinaasappel is (verwerkt in een basisolie) goed in te zetten bij een vette huid en bij rimpels.

Bron: www.chi.nl
Volatile, Sinaasappel zoet (Citrus sinensis) BIO

Schil van een citrusvrucht afkomstig uit Italië. Vrolijk geurende olie. Wordt veel gebruikt in kerstmengsels. Zeer geschikt voor de huis. Ontspannende, bloeddrukverlagende, zonnige olie. Goed tegen stress en spanning. Goed bij bronchitis.

Bron: www.volatile.nl

Aromed, Sinaasappel olie, Citrus sinensis

De sinaasappelboom komt oorspronkelijk uit China en Zuid Azië. Het is een groenblijvende boom die tot 6 meter hoog groeit. Hij bloeit met witte geurende bloemen en heeft glimmende donkere bladeren. De grote van de vrucht is afhankelijk van de soort, maar meestal 6-10 cm in doorsnee, kogelrond tot licht ovaal. De boom groeit nu over de gehele wereld, vooral in tropische en subtropische gebieden. De etherische olie wordt gewonnen door koude persing, of door stoomdestillatie van de schil van de bijna rijpe vrucht. De olie heeft een fris, zout, fruitige geur en varieert in kleur van lichtgeel tot oranjebruin. Het wordt op grote schaal gebruikt als geur- en smaakstof in de levensmiddelenindustrie.


Eigenschappen.
Sinaasappel olie heeft bij een fysieke toepassing de volgende eigenschappen: antibacterieel, antidepressief, antiseptisch, bloeddrukverlagend, kalmerend, insectwerend, ontgiftend, ontsmettend, stimulerend, vertraagd hartritme, huidverzachtend.
De mentale toepassingen zijn: geeft een gevoel van vreugde en warmte, neemt gevoelens van zwaarte en problemen weg, verbetert stemmingen, voedt de ziel.


Gebruik:
Bij gebruik op de huid, dient de olie wel gemengd te worden met een basisolie.
20 druppels is 1 ml essentiële olie. 1 volle eetlepel is ± 15 ml basisolie.
 • Badolie: 10 druppels oplossen in 10 ml melk, lepel honing, neutrale shampoo of een hand bad- of zeezout en toevoegen aan het badwater.
 • Huid of massage olie: 12 druppels mengen met 30 ml basisolie in een lege PET fles en goed schudden.
 • Verdampen: 6-10 druppels toevoegen aan water en in een verdamper of brander plaatsen.
 • Stomen: voeg 4-6 druppels toe aan een schaal met 1 liter heet water en bedek  je hoofd boven de schaal met een doek en adem de hete stoom in.
 • Inname: 1-2 druppels mengen met een lepel honing en oplossen in warme meld of kruidenthee.

Sinaasappel olie kan worden gebruikt bij aften, angst, bronchitis, constipatie, diarree, griep, hartkloppingen, hoge bloeddruk, hoofdpijn, huidverzorging, koliek, koorts, koude rillingen, maagklachten, oedeem, reisziekte, rimpels, roos, slaapstoornissen, spijsverteringsstoornissen, stress, verkoudheid.


Voorbeelden van fysieke toepassingen:
 • Roos: meng 4 druppels Sinaasappel, 4 druppels Rozemarijn, 4 druppels Lavendel in 30 ml Perzitpit olie. Masseer de hoofdhuid met deze olie, nacht laten intrekken en uitwassen (eerst shampoo, daarna water).
 • Tandvleesproblemen, mondzweren: meng 1 druppel Sinaasappel, 1 druppel Citroen, 1 druppel Tea Tree in 10 ml melk en roer het in een glas lauw water: voor 3-5 maal daags een mondspoeling.
 • Rimpels: 3 druppels Sinaasappel, 4 druppels Rozenhout, 5 druppels Wierook mengen in 30 ml Perzikpit olie.
 • Slapeloosheid: 2 druppels Sinaasappel, 2 druppels Lavendel, 2 druppels Ylang Ylang verdampen in de slaapkamer.
 • Bloeddruk verlagen: meng 5 druppels Sinaasappel, 5 druppels Geranium, 2 druppels Eucalyptus met 30 ml Amandel olie.


Voorbeelden van mentale toepassingen:
Angsten: 2-3 druppels op een tissue en meerdere malen per dag inhaleren.
Stress, vermoeidheid: meng 3 druppels Sinaasappel, 4 druppels Geranium, 3 druppels Rozenhout in honing voor een badolie.


Voorbeelden van inwendige toepassingen:
 • Hartkloppingen, hoofdpijn, koliek, koorts, maagklachten, moeilijke spijsvertering, zenuwstoornissen: 3 maal daags 2 druppels Sinaasappel na de maaltijd.
 • Aroma voor spijzen en dranken, bijvoorbeeld: 1-2 druppels door het pannenkoekenbeslag of 4 druppels door het beslag van een cake.
Wij raden aan om inwendig gebruik altijd in samenspraak te doen met een HBO gediplomeerd aromatherapeute of arts.


Combinaties.
Sinaasappel olie mengt goed met: Cajeput, Citroen, Dennennaald, Eucalyptus, Geranium, Lavendel, Mandarijn, Rozemarijn, Rozenhout, Salie, Tea Tree, Wierook, Ylang Ylang.


Waarschuwingen.
Etherische olie heeft niet het predicaat medicijn, maar is een hulpmiddel bij zelfmedicatie. Vermijdt contact met de ogen en de slijmvliezen. Buiten bereik van kinderen bewaren. Niet bij ontstekingsbronnen of open vuur houden. Niet puur op de huid aanbrengen. Het is mogelijk dat er soms een overgevoeligheid kan ontstaan. Stop dan met het gebruik van dit product op de huid. Niet gebruiken tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap!

Aromed heeft een ervaring van meer dan 20 jaar in het werken met aromatherapie. Al hun producten ondergaan strenge controles om te zorgen voor een uitstekende kwaliteit.

Verkrijgbaar in 10 ml fles met pipetdop.

Bron: www.aromed.info
Bestellen van Sinaasappel etherische olie:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten