vrijdag 10 oktober 2014

Verandering


Wanneer je het spirituele pad naar Bewust Zijn inslaat, zullen er veel dingen in je leven veranderen. Dat kan eng zijn omdat in eerste instantie de voorspelbaarheid van je leven verdwijnt, maar het is vooral leuk en verrijkend, het maakt je nieuwsgierig naar meer, het maakt je nieuwsgierig naar jezelf. Wie ben ik nu eigenlijk?

Iedereen speelt allerlei rollen in het leven, de rol van vader/moeder, van echtgenoot/echtgenote, van vriend/vriendin, de rol die je beroep en/of werkkring van je vraagt, etc etc.... De meesten van ons hebben familie en vrienden om ons heen. In ons leven hebben we ons al héél vaak aangepast aan onze omgeving. Dat begon al als kind, meteen nadat we geboren werden. We kregen rollen toebedeeld.
Het begon al met: jij bent een meisje of jij bent een jongen en alle maatschappelijke waarden en normen die daarvoor gelden werden eraan gehangen.
Een meisje is geboren: roze beschuit met muisjes. Een jongen is geboren: blauwe beschuit met muisjes. Beschuit met muisjes prima hoor, maar strooi eens roze en blauwe door elkaar... De reactie in veel kringen... 'niet normaal'...
Een meisje dat in een boom klimt en voetbalt met vriendjes is 'een halve jong' en een jongen die met poppen speelt en op de hoge hakken van zijn moeder achter de poppenwagen rondloopt is vast 'een mietje'.
Een meisje in rok of jurk, jongens broeken. Meisjes in broeken is dan intussen maatschappelijk geaccepteerd, maar jongens in rokken of jurken...? Dat doe je als ouders toch niet, je zoon kleden in rok of jurk en als hij dat later zelf wilt, dan is er vast iets niet helemaal in orde met hem...
(Ver)oordelende uitspraken en vooral rolbevestigende uitspraken die ons van jongs af aan al pushen in een bepaalde maatschappelijke norm. Wijken we daar vanaf, nou, dan... Durf je hoofd eens boven het maaiveld uit te steken... Binnen de ene sociale kring leeft dit sterker dan binnen de andere, maar we kennen het allemaal op de één of andere manier.

Maar dan zijn er ook nog rollen die we onszelf aanmeten, om onze, voor ons gevoel, zwakke punten te verdoezelen of te vermijden. We zetten bewust of onbewust een masker op om te voorkomen dat men de ware IK erachter ontdekt.
Iemand die onzeker overkomt kan een masker van zelfverzekerdheid opzetten. Iemand met grote competitiedrang kan een angst voor minderwaardigheid verdoezelen. Iemand die in werkelijkheid vol zit met inwendige strijdpunten kan overkomen als een analytisch persoon die weldoordacht weet te handelen, maar inwendig aan het wikken en wegen blijft en moeilijk een beslissing kan nemen. Mensen die zich voordoen als zelfverzekerde, actieve types, maar die een kwellend gebrek aan zelfvertrouwen en neerslachtigheid verbergen. Iemand kan heel logisch en intellectueel lijken, maar daarmee diepe en gevoelige emoties maskeren. Anderen lijken het allemaal heel goed te weten, maar achter hun koele analytische buitenkant verbergt zich een kolkend brein dat, gebaseerd op hun interne verwarring en desoriëntatie, neigt tot impulsieve beslissingen. Iemand kan onafhankelijk lijken, maar kan zich enorm afhankelijk voelen. Iemand die gefocust lijkt kan vechten met een neiging tot warrigheid. Weer anderen lijken 'lekker in hun vel' te zitten, maar verbergen een innerlijke neiging om zichzelf en anderen naar torenhoge normen te beoordelen, waardoor net onder de oppervlakte een enorme teleurstelling heerst over alles wat er in de wereld en in zichzelf mis is. Een zeker en sociaal uiterlijk voorkomen kan onder de oppervlakte een gebrek aan geloof in zichzelf en/of een bewaker van privacy en innerlijke wereld verbergen. Anderen geven hun macht weg of vermijden macht, terwijl ze, vaak onbewust, een onderliggende behoefte aan waardering te verbergen. En dan heb je nog de mensen met een enorm charisma dat niet strookt met een onderliggend wankel identiteitsgevoel en kwetsbaarheid voor andermans mening.
Dit alles heeft te maken met overcompensatie. Aanpassing waar we ons in ons leven allemaal mee bezig houden op de één of andere manier, passend bij onze levenslessen (Levensdoel Systeem van Dan Millman).

Allemaal rollen die op de één of andere manier aanpassingen van ons vragen die helemaal niet bij onze aard passen. Het kost werkelijk moeite die maskers hoog te houden en we hebben het vaak niet eens door.
Dan krijgen we allerlei gevoelens en emoties die we als negatief ervaren en uiteindelijk zullen deze, als ze maar lang genoeg aanhouden, in ons lichaam gaan zorgen voor een verstoring van de energiedoorvoer en gaan we ons bijvoorbeeld moe en lusteloos voelen. Blijven we nog steeds doorgaan met al die aanpassingen, dan zullen we uiteindelijk fysiek of geestelijk last gaan krijgen van die verstoringen en zullen we klachten gaan krijgen. Wanneer we iets willen doen aan deze dingen, zorgen dat de klachten geen reden van bestaan meer hebben door de onderliggende oorzaak aan te pakken, zullen vanzelf in aanraking komen met al die sociale aanpassingen die we gedaan hebben.
Als we daar veranderingen in aan gaan brengen, zal dat spannend kunnen zijn. Want door die veranderingen zullen ook anderen gaan merken dat jij veranderd bent. En nee, eigenlijk ben je helemaal niet veranderd, je gedrag is veranderd, je bent gestopt met het doen van aanpassingen die niet bij jou passen! Je bent meer jezelf geworden!

De angst die voor veel mensen herkenbaar is als ze een bewustwordingstraject in stappen: wat gaat er gebeuren? Ga ik een 'ander mens' worden? Voor de buitenwereld misschien wel, omdat je stopt met je aan te passen aan de omgeving, aan anderen, maar word jij een 'ander mens'? Nee!!!!! Je wordt geen 'ander mens', je wordt meer JEZELF!!!!!

Wil jij niet meer JEZELF worden?


Angelique Moorman,Geen opmerkingen:

Een reactie posten