dinsdag 13 januari 2015

MIR-Methode: Reisziekte, wagenziekte, zeeziekte, luchtziekte, je zal het maar hebben.

 • Wel eens misselijk in de auto? 
 • Liever niet op een boot vanwege de schommelingen? 
 • Zie je tegen vliegen op, omdat je dan je kotszakje voortdurend bij de hand moet houden? 
 • Hoofdpijn bij het reizen of na een achtbaan? 
Kortom, last van bewegingsziekte, reisziekte, wagenziekte, luchtziekte of zeeziekte?

Wagenziekte, reisziekte, luchtziekte of zeeziekte doet zich voor wanneer je ergens in/op zit, wat beweegt, zoals een boot, vliegtuig of auto. Veel mensen hebben het in achtbanen, draaitoestellen in pretparken of wanneer ze op een paard of kameel rijden. Kinderen (ook baby’s) hebben het vaak in de auto en gaan overgeven (oh nee, plastic zakje vergeten!), maar kunnen er ook last van hebben bij de 3D versie van de Nintendo. Zelfs honden en katten kunnen last hebben van wagenziekte!

Het is voor veel mensen een plaag wanneer ze op vakantie gaan. Je kunt daardoor al niet eens meer vliegen, varen of er met de auto op uit, zonder bang te zijn dat je misselijk wordt. Nog lastiger wordt het, wanneer je het reizen nodig hebt voor je werk. Dan móet je wel en moet je de nare klachten op de koop toe nemen, of ander werk gaan zoeken.


Wat gebeurt er nou als je reisziekte hebt?

In je hoofd, bij je oren, zit je evenwichtsorgaan dat versnelling en beweging registreert. De signalen die je evenwichtsorgaan registreert kloppen niet met de waargenomen horizon. Zeeziekte komt bijvoorbeeld voor op zee wanneer een schip over de lengte- of breedte-as schommelt. Dit geeft het gevoel dat je geen controle hebt over je omgeving. Meestal heb je dan binnen de kortste keren klachten als: misselijkheid, duizeligheid, warmte, hoofdpijn en/of neiging tot overgeven. Meestal knap je op als de bewegingen stoppen, maar het beroerde gevoel dat je erdoor hebt gekregen, kan vaak nog uren blijven.


Hoe komt het dat de MIR-Methode kan werken bij reisziekte?

Waarom kan de MIR-Methode hier iets aan doen? De MIR-Methode zit zo in elkaar dat er op vele fronten aan zelfheling wordt gewerkt. Een van de onderdelen is stap 4 ‘Meridianen zuiveren’. Met deze stap worden je meridianen (energiebanen) langzaamaan weer opgeschoond, zodat de energie er vrijuit doorheen kan stromen. Dit is kennis uit de Chinese geneeskunst die veel bij acupunctuur wordt toegepast. Een van die meridianen is de dunne darmmeridiaan. De route van die meridiaan is van je pink door je schouders en eindigt bij je oor. Wanneer deze meridiaan verstoord is, beïnvloedt dat je evenwichtsorgaan en kan je misselijk worden.

Een andere aanwijzing, is de behoefte om controle te houden. Veel mensen willen het liefst zelf het stuur in handen hebben. Wanneer ze met iemand meerijden en ‘overgeleverd’ zijn aan de bewegingen die een ander maakt, hebben ze geen controle. Dit is helemaal sterk wanneer je in zo’n heen-en-weer schommelboot zit in een pretpark. Angst voor controleverlies zit bij de MIR-Methode in stap 3 ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen’. De vraag aan jou is: hield een van je ouders sterk van controle en heb je dat overgenomen van hem/haar, of was een van je ouders zo onberekenbaar in gedrag, dat jij zelf wel een sterke controle moest ontwikkelen?

Angst voor controleverlies zit ook in stap 8 ‘Chakra’s en aura optimaliseren’. Chakra’s zijn energiewielen in ons lichaam die we kunnen waarnemen met ons scherpe voelvermogen. Veel mensen kunnen dit al. Chakra 1 bevindt zich bij je stuitje. Wanneer chakra 1 verstoord is, voel je je minder veilig en minder welkom. Zo’n chakra raakt bijvoorbeeld verstoord, wanneer je als kind onveilige situaties hebt meegemaakt, waar je geen grip op had, zoals bijvoorbeeld ouders die vaak ruzie maakten. Dit veroorzaakt vaak de behoefte aan controle over een situatie. Een verstoorde chakra 1 kan dus mede oorzaak zijn van wagenziekte.
Wat kan je met de MIR-Methode doen?

Wanneer je de eerste verschijnselen van je bewegingsziekte voelt aankomen, kun je meteen de 9 stappen van de MIR-Methode doen. Je kunt de zinnen in je hoofd opzeggen, hoeft niet hardop. Het is handig wanneer je de 9 stappen uit je hoofd kent, zodat je ze in de auto niet hoeft te lezen. Blijf de 9 stappen gerust herhalen totdat de klachten minder worden. Het kan zijn dat het de eerste keer maar weinig werkt, maar dat het de daaropvolgende keren steeds wat minder wordt, dus houd gewoon vol! Het helpt mensen soms ook al om de MIR-Methode een uur voorafgaand aan de reis te doen, zodat ze wagenziekte kunnen voorkomen.Tekst: Mireille Mettes, MIR-Methode
In praktijk De Witte Waterlelie wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de MIR-Methode, in combinatie met andere affirmaties, met Bloesemtherapie remedies of Spagyriek essences.
Een methode die gebruikt wordt om herstel van de balans kracht bij te zetten, zowel op emotioneel, psychisch als fysiek vlak.2 opmerkingen:

 1. Door gember te gebruiken heb ik veel minder last van wagenziekte. Ik vond deze tip hier: http://www.zenspiratie.be/gember-tegen-wagenziekte/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie.

   Er zijn inderdaad meerdere manieren om wagenziekte aan te pakken. De aanpak met Gember is er daar één van. Ikzelf werk het liefst van binnenuit om de oorzaak van de kwaal mee te nemen in het herstel. Daartoe maak ik graag gebruik van de MIR-Methode, Bloesemtherapie en Spagyriek, die daar wel mee aan de slag gaan. Bij de MIR-Methode is de bewustwording ervan niet eens nodig, maar wil je dat klachten blijvend verdwijnen, doordat je bepaalde dingen bewust los kunt laten, doordat je oude patronen doorbreekt, dan is bewustwording wel fijn en zet ik liever bloesemremedies en spagyriek essences in.

   Gember in de pure vorm is natuurlijk een fijne natuurlijke methode om acuut wagenziekte aan te pakken, maar ik ben dan niet zo'n voorstander van de toevoeging van suiker in gekonfijte gember voor kinderen. Suiker geeft weer allerlei andere problemen. Dus graag alleen de pure versie. In tabletvorm komen er ook weer allerlei toevoegingen bij. Daar ben ik persoonlijk geen voorstander van, maar besef wel dat dit voor veel mensen een fijn alternatief is. Het gebruik van natuurlijke middelen is fijn om snel en symptomatisch te werken en daarbij een aanzet te geven naar diepere bewustwording. Het gebruik van de EHBO-MIR, als je de MIR-Methode al minimaal 4 weken gedaan hebt is ook een fijne methode in acute situaties, maar voor definitief van een kwaal afkomen adviseer ik toch diepgaandere methoden zoals de volledige MIR, bloesemremedies en spagyriek essences.

   Verwijderen