dinsdag 28 juli 2015

Tijd is relatief'Frequency', een Amerikaanse film uit 2000. Interessant plot... een zoon spreekt met zijn vader over de radio, echter leeft de zoon op dat moment 30 jaar later dan de vader. Kan hij de dood van zijn vader voorkomen en kan vader de waarschuwing voor zijn aankomende dood ter harte nemen? En moeder wordt vermoord. Kan vader dit voorkomen op aanwijzing van zijn zoon?
Een spannende setting, maar zet me wel weer aan het denken over het fenomeen tijd.
Mooie spirituele symboliek trouwens om de film te koppelen aan een radiofrequentie...

Tijd is relatief. Toch vinden wij het heel gewoon wanneer we een live televisie-uitzending bekijken die vanuit de andere kant van de wereld uitgezonden wordt. Ik besefte het vorige week nog toen ik met iemand via internet aan het chatten was, een persoonlijke en rechtstreekse verbinding. Echter was het daar 23.00 uur in de avond van de maandag, terwijl ik hier om 09.00 uur in de ochtend van de dinsdag erna op de klok keek. Raar fenomeen toch. Ik was aan het praten met iemand uit het verleden en hij met iemand uit de toekomst. Gek hè, dat een mens last krijgt van een jetlag bij overbrugging van dit verschil? We kunnen hierdoor totaal van slag raken. En toch zijn we heel 'normaal' tegelijkertijd met elkaar aan het chatten... Hij 10 uur eerder dan ik. Reizen we van hieruit naar het westen dan gaan we terug in de tijd, reizen we van hieruit naar het oosten dan gaan we vooruit in de tijd. Wat gebeurt er als we de Aarde rond reizen? Stel dat we dat sneller dan het licht zouden doen? Er was toch ooit een deeltje gevonden dat sneller gaat dan het licht? In een bericht uit september 2011 bleek dat toch? (http://www.nu.nl/wetenschap/2623024/wetenschappers-laten-deeltjes-sneller-dan-licht-reizen.html) Uiteraard moet bij herhaling van dit fenomeen vastgesteld worden of deze waarneming klopt. En natuurlijk zijn ze hier zéér voorzichtig mee, want het zou enorm veel overhoop gooien en vele spirituele uitgangspunten bevestigen. Grappig dat je daar dan niks meer over hoort... Kan onze ratio-gerichte maatschappij dat wel aan? Ik vraag me af of ze zich aan het beramen zijn op volledig nieuwe theorieën die voor de de grote doorsnee aan mensen nog te bevatten is, want wanneer het fenomeen tijd onderuit geschoffeld wordt zal de mensheid zeer verward kunnen raken, juist doordat we alles zo chronologisch beleven. Kun jij het loslaten dat gisteren gisteren was, vandaag vandaag en morgen morgen? Stel je voor dat je vandaag of morgen gisteren beleeft... Menig fantasy- of Science Fiction-boek of -film gaat in op dit soort veronderstellingen en we lezen deze boeken en bekijken die films gretig. Waarom? Omdat het misschien wel een facet van de waarheid laat zien?

Zet een mens toch wel weer even aan het denken over het fenomeen tijd. Tijd is een afgesproken iets, wij beleven de dingen in een chronologische volgorde, maar is dit allemaal zo logisch? Of hebben we tijd afgesproken om het voor ons te kunnen ordenen, een logica te kunnen geven, om er met ons 'verstand' bij te kunnen? Wanneer we de logica eens loslaten... wat gebeurt er dan...?
Afgaan op ons gevoel, op onze intuïtie is net zo eng als deze logica loslaten.
Wanneer we op ons gevoel durven vertrouwen vindt die logica wel weer een manier om daar vorm aan te geven hoor, we kunnen ons er nu alleen nog geen voorstelling van maken. En dat is eng...
Maar we fantaseren er wel graag over!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten