dinsdag 13 oktober 2015

Draag jij een geheim bij je?


“Niet verder vertellen, hoor. Hij zou er kapot van zijn.”
“Als ze wisten hoe het echt zit…”
“Het is maar beter als ik het voor me houd, want anders…”
“Had ik maar nooit beloofd dat ik mijn mond zou houden.”
“Het is ons kleine geheimpje, hè?”
“Als je het doorvertelt, dan weet ik je te vinden.”


Slecht voor je gezondheid

Geheimen zijn verstikkend. Het is informatie die je hebt, maar die je met niemand kunt delen. Omdat de consequenties ervan keihard zullen zijn. Het risico dat je mensen verliest. Dat ze jou erop aan gaan kijken. Of dat je zelfs gevaar loopt als je je mond open doet. Geheimen zijn nare bedoeningen. Ze leven in je en steken elke keer weer de kop op, meerdere keren per dag. Je voelt de emoties erbij, het verdriet, het schuldgevoel, de schaamte, de verstikking van niet kunnen praten. Geheimen maken veel kapot. Niet zozeer om je heen, maar wel in jezelf. Goed voor je gezondheid? Nee! Het kan de oorzaak zijn van allerlei klachten, van nagelbijten tot slaapproblemen.


Twee soorten geheimen

Geheimen zijn er in meerdere vormen. Ik noem er twee.
1. Geheimen over iets dat jij deed, het ‘ik’-geheim.
2. Geheimen over iets wat een ander deed, het ‘jij’-geheim.


‘Ik’-geheim

Je deed ooit iets, wat niemand mag weten. Als ze het wel weten, dan gaan ze je anders beoordelen, je nawijzen, je in de steek laten. Dit soort geheimen maken dat je in angst leeft. Angst om ooit door de mand te vallen. Dat het ooit ontdekt wordt. Dat dan eindelijk duidelijk wordt hoe ‘slecht’ of ‘onbetrouwbaar’ je bent. De vrees dat het je mensen gaat kosten, is te groot om over het geheim te kunnen praten. Dus houd je het binnen.


‘Jij’-geheim

Iemand anders deed ooit iets, wat niemand mag weten, maar jij weet het wel. Een ‘jij’-geheim maakt dat je onder druk leeft. Ongemerkt ben je op je hoede. Zou die ander jou alsnog het leven zuur maken? Wat zou hij/zij doen als je het toch zou vertellen? Je leeft in onveiligheid en onzekerheid en hebt een onderlaag in je systeem van voortdurend op je hoede zijn.


Je geheim prijs geven?

Welk soort geheim je ook bij je draagt, het is niet goed voor je gezondheid. Het beste zou zijn om je geheim prijs te geven. Om het uit te spreken, om het uit je systeem te krijgen. Maar dat is nou net het moeilijkste wat er is: je geheim prijs geven. En het kan niet altijd. In sommige gevallen maakt jouw ‘biecht’ meer kapot dan nodig is. Het blijft altijd een afweging van twee onprettige situaties. Na jaren de waarheid alsnog vertellen, kan een opluchting zijn, maar de consequenties kunnen enorm zijn. Wat doe je? Het geheim binnen houden of het naar buiten brengen?


De MIR-Methode en geheimen

Doe je de MIR-Methode, dan zullen geheimen worden losgeweekt uit je systeem. Je gaat merken dat eventuele schuldgevoelens minder worden. Dat de schaamte er vanaf gaat. Je gaat steeds meer zien dat je ‘ook maar een mens bent’ en dat de keuze die je destijds maakte, de keuze was van iemand die zich misschien in het moment heeft laten verleiden, zonder over de consequenties na te denken. Je zou het nu heel anders doen!

De MIR-Methode helpt je om je zelfvertrouwen terug te vinden. Want mensen die een diep geheim in zich dragen, hebben een lager zelfbeeld. Heb je een ‘Ik’-geheim, dan zie je welke schade je hebt aangericht, dan is de kans groot dat je jezelf straft. Door jezelf naar beneden te praten. Door jezelf dingen niet te gunnen. Doordat je ervan overtuigd bent dat je niet deugt. Deze ‘zelfstraf’ of ‘zelfkasteiding’ is enorm ondermijnend voor je gezondheid! Je veroorzaakt geestelijke en lichamelijke klachten als je hiermee doorgaat. En dat is niet langer nodig! Je geheim is je geheim. Je hebt destijds zo gehandeld, omdat je geen alternatief had of wilde. Nu is het tijd om je geheim in je te laten oplossen en er vrede aan te geven: MIR of om het naar buiten te brengen! Opdat je jezelf weer lief kunt hebben, jezelf weer kunt waarderen, vrede in jezelf kunt vinden. Met de MIR-Methode vind je de wijsheid in jezelf om met het geheim om te gaan. Je gaat langzaam maar zeker jezelf vergeven voor wat je hebt gedaan en het een plaats geven. Of je het nou wel of niet opbiecht, het beheerst je leven niet meer.


Je ‘jij’-geheim opbiechten

Bij een ‘jij’-geheim is het een ander verhaal. Via de MIR-Methode ga je steeds meer moed verzamelen. Je wordt sterker in jezelf. Je krijgt steeds meer innerlijke veiligheid. Het ‘jij’-geheim moet misschien wel verteld worden, opdat er niet nog meer mis gaat. Er niet nog meer slachtoffers vallen. Je gaat door dikke lagen angst heen om de waarheid te kunnen vertellen. Daarbij zorg je goed voor jezelf, dat jouw veiligheid voorop staat. Je neemt stappen in deze volgorde:
  • je neemt als eerste iemand in vertrouwen aan wie je het ‘jij’-geheim durft te vertellen, zonder te vertellen om wie het gaat.
  • je vraagt hulp: wat zou jij doen? Hoe kan ik dit naar buiten brengen, zonder dat ik bang voor mezelf hoef te zijn? Gaat het hier om grote zaken, overweeg dan om je licht op te steken bij de vereniging voor klokkenluiders! Lees hierover het artikel ’92. Ben jij een waarheidsbrenger?’
  • Onderzoek met of zonder hulp of je het geheim anoniem naar buiten kunt brengen.
  • Houd voor ogen welke schade wordt aangericht doordat je NIET je geheim prijs geeft! Kun je daar mee leven? En hoe hoog is de prijs die je zelf betaalt als je het geheim binnen houdt? Wat doet dat met de spanning in je lichaam? Met je gezondheid? Kan je geweten dat aan? Hoe lang wil je nog in angst of bezorgdheid leven?

Wil je het volledige MIR-Methode artikel van Mireille Mettes lezen: klik dan HIER.
Op de website van de MIR-Methode vind je nog veel meer interessante artikelen.

De MIR-Methode is een veelvuldig toegepaste methode binnen praktijk De Witte Waterlelie. Als MIR-Methode Coach kan ik je helpen alle ins en outs van de MIR te leren kennen, die voor jou van belang zijn. Wil je persoonlijke MIR-coaching, neem dan contact op met:
Ter ondersteuning en elkaar versterkend kun je eventueel ook nog gebruik maken van bloesemremedies of Spagyriek essences, zeker wanneer je klachten hebt van fysieke dan wel emotionele of psychische aard of jezelf spiritueel wilt ontwikkelen. Op mijn website vind je meer informatie over diverse methoden van begeleiding welke allemaal prima te combineren zijn met elkaar en met de MIR-Methode, net wat voor jou nodig is in je helings- en groeiproces.Reactie.

Een hele goede reactie kwam via Facebook bij de MIR-Methode binnen, welke ik hier even onder de aandacht wil brengen:
'Ik denk dat er drie geheimen zijn. Naast de twee genoemde geheimen zijn er ook "geheimen" die vanuit de esoterische scholen worden gepresenteerd aan hun volgelingen. Deze geheimen worden wel naar buiten gebracht maar worden alleen gehoord door hen "die oren hebben om te horen". M.a.w. zij die de taal van de esoterische scholen begrijpen. Dit is kennis die je spirituele groei bevorderen als je ze eenmaal hebt doorgrond.'
Ik denk zeker dat dit waar is. Dat ervaar ikzelf ook duidelijk. Dingen die ik ooit écht niet kon begrijpen, waar ik met 'mijn pet niet bijkon', zijn nu gesneden koek. Helder, klaar als een klontje. Iets voelt als 'geheim' aan of wordt zelfs door esoterische scholen als 'geheim' gepresenteerd, maar als je eenmaal zover bent dat je zover gegroeid bent dat je de dingen kunt begrijpen, dan zijn ze voor jou geen geheim meer. Ik denk persoonlijk dan ook dat men niet zo 'geheimzinnig' hoeft te doen over deze 'geheime' kennis. Wie het begrijpt kan er zijn/haar voordeel mee doen, wie het niet begrijpt zal het te moeilijk vinden, 'abracadabra' misschien zelfs, zal op dat moment het ene oor ingaan en het andere oor uit, maar het is binnen geweest en zal in het onderbewuste een zaadje planten of de herinnering aanwakkeren aan oeroude kennis die daar is opgeslagen, omdat het kennis uit het universum is, dat in ons allen ergens opgeslagen ligt, in onze goddelijke kern... Het op laten lezen van religieuze teksten door kinderen is gebaseerd op dit principe. Al begrijpen ze er nog niks van, het zal een zaadje planten in hun onderbewuste, om, wanneer goed gevoed, later tot bloei te komen. Heeft dit negatieve associaties voor jou over indoctrinatie, over onbedoelde implantatie van kennis, dan kan ik je vertellen dat alles een reden heeft. Ook dat jij dat zaadje gepland krijgt, want het triggert jou er iets mee te doen, of erin meegaand, of juist om je eigen weg te gaan volgen. Kennis opdoen is mijns inziens niets anders dan dichter bij God komen, dan het aanwakkeren van de goddelijke vlam in ons allen, de herinnering wakker maken. Vergeten doen we om ons bewust te kunnen worden van alles wat we al weten, om de vanzelfsprekendheid der dingen te bestrijden en de waarde ervan te gaan ervaren. Het is nodig om onze aardse ervaringen te kunnen opdoen. En beschermen van kennis, omdat er misschien iets verkeerds mee gedaan kan worden? Angst dat mensen nog niet goed genoeg begrijpen en er onbewust dingen fout mee doen? Dat kun je toch nooit voorkomen, dat is de verantwoordelijkheid van die persoon zelf, die de kennis en het begrip geheel of gedeeltelijk tot zijn beschikking heeft. Iedere energie heeft zijn positieve en negatieve kanten. Dichter bij God komen door alle facetten van het leven te leren kennen, zowel de duistere kanten als de lichte kanten. Zonder het één kan het ander nu eenmaal niet bestaan. Zonder het negatieve zouden we het positieve niet eens kunnen ervaren, want als je geen kennis gemaakt hebt met het duister, weet je niet wat licht is, is licht een vanzelfsprekendheid die voorbij gaat aan het bewustzijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten